Skoči do osrednje vsebine

S čolnarji po čarni panonski lepotici

Domov > TURIZEM > Namig za obisk

NARAVNA IN KULTURNA DEDIŠČINA – S čolnarji po čarni panonski lepotici

Srečali se boste z vodnikom, ki vas bo spremljal na vašem doživetju in poskrbel, da bo ta dan ostal za vedno v vašem spominu. Prejeli boste vso potrebno opremo (rešilni jopič in veslo). Pred spustom vam bo vodič nazorno podal vsa potrebna navodila in pravila za varen spust. Potem se podate na spust. Na poti se boste po želji ustavili in osvežili v mürski vodi.

IŽAKOVCI  - Otok ljubezni
Vašo Mursko dogodivščino boste pričeli z obiskom romantičnega Otoka ljubezni ob reki Muri, ki velja med ljubitelji narave za nekaj posebnega, mističnega in skoraj eksotičnega. Pravijo, da je Mura je taka reka, da se najprej hodi k njej, potlej pa se jo nosi s sabo.



Mlin v Ižakovcih je izdelan leta 1999 po izvirnih načrtih, ostalih po enem od nekdanjih mlinov na Muri. Mlin je v celoti iz lesa. Skupaj z velikim mlinskim kolesom stoji na dveh čolnih (kumpih). V prostorih mlina je posebna soba za mlinarja, ki v mlinu melje ajdovo, rženo, pšenično, pirino, predvsem pa koruzno moko iz ekološko pridelane stare sorte koruze - trdinke.
Nekoč je bil brod edini način prečkanja reke Mure. Danes sta brodova v Ižakovcih in na Melincih dva od skupno štirih brodov, ki še vozijo po reki Muri v Sloveniji. Brod sestavljata dva plitva čolna (kumpa), povezana s povezovalno in nosilno ploščadjo, na kateri je brodnikova utica. Ploščad z ograjo je pripeta na jekleno medobrežno vrv, po kateri teče škripec z obesno vrvjo. Brod se preko reke pomika s pomočjo rečnega toka.
V brežni hiši je na ogled postavljena stalna razstava o büjraštvu. Razstavljeni so predmeti in orodje, ki so ga nekoč büjraši uporabljali pri svojem delu. Büjraši iz mladih vej vrb, topolov ali jelš spletajo butare. Ob poškodovano brežino zabijajo kole, zlagajo plast butar, vozijo gramoz za učvrstitev, vse nekajkrat ponovijo, da dobijo kompaktno in masivno gradnjo, ki jo čvrsto zvežejo z jekleno žico ...
Po 1. svetovni vojni se je začelo veliko povpraševanje po lanu, saj je primanjkovalo surovin za izdelavo oblačil. Tako so ljudje v Dolinskem predelu Prekmurja začeli množično pridelovati lan in ga tudi ročno predelovati. Na novo so lan v Ižakovcih za potrebe turističnih in kulturnih prireditev začeli pridelovati po letu 1992. V tkalski delavnici članice Društva za kulturo in ljudsko izročilo Ižakovci prikazujejo potek predelave lanu, prejo lanu in tkanje. 

MELINCI – brod na Muri in Ciglarsko naselje
Že samo ime kraja da slutiti, da je tod ob Muri od nekdaj rasel divji hmelj, ki ga še dandanes na začetku pomladi nabirajo tisti, ki poznajo njegovo zdravilno moč.



Na Melincih še vedno vozi brod, ki povezuje Prekmurje in Prlekijo in je poleg broda v Ižakovcih drugi od skupno štirih brodov, ki še vozijo čez reko Muro. Brodarska hišica na obali reke je bila vedno tudi kraj druženja domačinov, ribičev in popotnikov, ki so želeli prečkati reko.
Melinci so značilna obmurska vasica znana predvsem po ciglarstvu (cigel – opeka). Tradicijo ciglarstva ohranjajo še danes in na obrežju reke Mure prikazujejo zanimiv in že skoraj pozabljen postopek izdelave ciglov. Vsako leto v začetku poletja na tradicionalni prireditvi Ciglarski dnevi domačini prikazujejo izdelavo in žganje cigla - opeke na starodaven način. Iz blata, ki ga pridobijo na poljih, zgnetejo dovolj kompaktno zmes, s pomočjo modelov oblikujejo cigel (opeko), ter ga nato zložijo v óslico ter zakurijo. S tem se opeka suši in žge. Posušeno in žgano opeko porabijo za gradnjo tradicionalnih stavb. S to prireditvijo se  spominjajo časov, ko so bili Melinci daleč naokrog znani po izdelavi opeke. Prireditev spremlja kulturni in glasbeno zabavni program.

GORNJA BISTRICA – Tinekov brod
Pozdercov Tinek se šteje med legende kot dolgoletni brodar na Muri. Brodarjenje je imel v krvi, saj so imeli brod v njegovi družini več generacij.



Martin Pozderec, po domače Tinek, (1931 – 2020) se je rodil in živel na Melincih. Brod, pa tudi mlin, so imeli v njegovi družini že od prej. Tako je Tinek prevažal potnike, živino in tovor čez Muro vse do 1976, dokler niso zgradili mostu. Tisti brod je bil ves iz lesa in ga je pozneje odnesla velika voda. Pred nekaj leti pa se je spet pokazala možnost za nakup broda in tako so 2009 spet začeli brodariti. Brod vozi od zore do mraka na relaciji Gornja Bistrica - Mota. Uporablja se za prevoz potnikov, pa tudi raznolikega tovora vse od motornih koles, osebnih vozil do traktorjev.
Družina Pozderec je na Gornji Bistrici odprla tudi gostinski lokal, v katerem se skozi vse leto družijo domačini z obeh bregov Mure, pa tudi gostje od blizu in daleč. Vaše Mursko doživetje boste zaokrožili s pristankom pri Tinekovem brodu, kjer bodo za vas poskrbeli prijazni gostitelji.

  

 

Na vodi človek postane lačen, zato se vam na poti ponuja kar nekaj kulinaričnih doživetij: 
V Ižakovcih: Na Otoku ljubezni (büjraška malica, ribe na batu - po naročilu)
Na Melincih: V Ciglarskem naselju (pajani krüj – pajani krüj – po naročilu)
Na Gornji Bistrici: Tinekov brod (mürske ribe, mlinci, jedi na žlico – po naročilu)

 

Na valovih bistre Müre,

Ziblje se en čolnič sam.

V njem se čüje glasno petje,

Spevajoč si jaz veslam.

 

Lüšno si namačem veslo,

Čun moj bistro naj leti,

Vmes pa spejvlen pesem glasno

Od preteklih srečnih dni.

                  (Prekmurska ljudska)