Skoči do osrednje vsebine

Pohod od Bratonskega pila do Copekovega mlina

Domov > TURIZEM > Namig za obisk

NARAVNA IN KULTURNA DEDIŠČINA - Pohod od Bratonskega pila do Copekovega mlina  

Potok Črnec izvira pri Bratoncih in teče skozi občine Beltinci, Odranci, Črenšovci, Velika Polana in Lendava. Pri Trimlinih se izliva v Ledavo, ta pa potem v Muro.


BRATONCI  - Bratonski pil
Ob cesti iz Dokležovja v Beltince stoji vštric Bratonec na visokem kamnitem podstavku z letnico 1724 kip hrvaškega Kristusa, ki mu tukaj ljudje pravijo božja misel. Po izročilu sta to znamenje dala postaviti oče in sin, ki sta se kot tovornika rešila smrti, ko ju je nameraval gostilničar, pri katerem sta na poti iz Gradca prenočevala, umoriti, da bi si pridobil njun izkupiček za prodano žito in konje.

 

Bratonski pil je tudi izhodišče vašega pohoda ob potoku Črncu, ki izvira nedaleč stran. Gre za čist in neokrnjen potok, na katerega so prebivalci vzdolž potoka ponosni, še posebej Bratončani, kjer potok izvira. Kot eden redkih povsem ravninskih vodotokov je bil nekoč pomemben habitat za nekatere redke vrste rib in drugih živali, ki bi se vrnile v potok ob morebitni renaturaciji.
Pot vas bo vodila skozi vas vse do Turistične hiše Žlica, kjer se lahko okrepčate z bratonskimi krapci iz krušne peči. Kot je znano, so Bratončarji žličarji, pa ne le zaradi tega, ker so izdelovali lesene žlice, ampak tudi zato, ker so jih v bližnji okolici prvi uporabljali. Bratonci so dobili ime po dveh bratih, ustanoviteljih vasi. Če se boste najavili, vam bodo domačini poleg krapcev postregli tudi s kakšno jedjo na žlico. 


BELTINCI – Grajski park in pot ob Črncu
Na začetku teče potok še po naravni strugi, od Beltinec pa je reguliran. Ponekod je še ohranjena stara, vijugasta struga Črnca, imenovana Stari Črnec, ki je obraščena z drevjem in grmovjem.



Nekoč je bil potok pomemben vir pitne vode za okoliška naselja, napajal je tudi obrambni jarek okrog beltinskega gradu. Nekoč so v Črncu tudi prali perilo in namakali lan, otroci pa so se v poletnih mesecih tudi kopali v nejm. V senci mogočnih dreves v grajskem parku si lahko odpočijete na ličnih klopeh in naužijete svežega zraka, nato pa se po asfaltirani stezi ob Črncu skozi vas podate proti Odrancem. Na poti boste lahko občudovali tudi Szepessyjevo hišo, ki je odličen primer panonske meščanske arhitekture in številne stare mostove ter brvi, ki vodijo čez potok. Sprehajalno pot ob Črncu in Doblu sta občini Beltinci in Odranci pred leti uredili in ob njej postavili opremo za trim steze. 


ODRANCI – Potočni mlin v Centru kulturne dediščine
Pri Bratoncih je potok še majhen vodotok, pri Odrancih pa je struga že precej globlja. Pravijo, da tukaj Črnec nikoli ne presahne, saj se napaja iz številnih izvirov, ki jim domačini pravijo vretine.

Center kulturne dediščine Odranci je namenjen za delovanje lokalnih društev, kakovostno izvajanje prireditev, delavnic, predavanj, razstav, hkrati pa pomeni začetek intenzivnejšega razvoja turistične ponudbe kraja. Za obiskovalce ponujajo nov kulturno turistični produkt Zgodbe z gümla - Popotovanje skozi čas. Članice Društva žena Odranci poskrbijo za prikaz ličkanja koruze na star način, ob petju, pripovedovanju zgodb in jedeh, ki so jih ob takšnem delu jedli nekoč, predstavijo pa tudi postopek pridobivanja odranske ajdove kaše. V prostoru za promocijo prirejajo tematske razstave kot so kmečka dela na gümlu, setev, žetev in mlatitev ajde ter predstavitev in pokušnja jedi iz ajdove kaše in moke.
Na potoku Črncu v okviru Centra stoji tudi potočni mlin, ki ob ugodnem vodostaju še melje ajdovo moko, v žganjarni se kuha odlično domače slivovo žganje, pri kovaču pa se zaiskri pod udarci kovaškega kladiva. 


MALA POLANA – Copekov mlin

Copekov mlin stoji na obrobju Polanskega loga, največjega kompleksa s črno jelšo v Evropi. K obnovi mlina sta bistveno prispevala Štefan Smej in Vlado Kreslin.

Copekov mlin je pomembna točka iz časa II. svetovne vojne, ko je bil tu ustanovljen odbor OF in ostal edini, ki ni bil nikoli odkrit s strani okupatorja. Danes je to edini ohranjeni mlin na potoku Črncu, odranski je namreč novogradnja. Včasih je bilo na dolžini 5 kilometrov na potoku Črncu pet takih mlinov. Mlin je znan tudi kot edini ohranjeni tovrstni predindustrijski mlin, katerega obnovo je podprla tudi Evropska unija. Po obnovi je mlin dobil tudi mlinarja, zato kolo obratuje še zdaj. Tehniški objekt je zaščiten kot zgodovinski spomenik, vsekakor pa je pomemben tudi kot pristen primerek etnološke dediščine. Mlin se s svojim naravnim videzom odlično podaja v slikovito okolje potoka Črnca. 

V naravi se nam odpre apetit, zato se vam na poti ponuja kar nekaj kulinaričnih doživetij: 
V Bratoncih: Turistična hiša žlica (bratonski krapci - po naročilu)
V Beltincih: Beltinski grad (beltinski langaš – po naročilu)
V Odrancih: V Centru kulturne dediščine (jedi iz ajde – po naročilu)
V Mali Polani: Sabolova domačija (jedi na žlico, sladice iz koruzne moke – po naročilu)

Ob bistrem potoku je mlin,
a jaz sem pa mlinarjev sin.
Ko mlinček ropoče in voda šumlja,
srce mi veselo igra, igra.

 

Če mlinček pri miru bi stal,
bi mlinar in kmet žaloval.
In otrok bi jokal ter tožil glasno,
kako je brez kruha hudo, hudo.

 

                  (Slovenska ljudska)