Skoči do osrednje vsebine

Dediščina Ravenskega in Dolinskega

Domov > TURIZEM > Namig za obisk

Dediščina Ravenskega in Dolinskega (1 dan)

Ciljna skupina:
- šole in druge izobraževalne ustanove
- splošna javnost
Način gibanja: lasten prevoz
Tip: obiskovalce spremlja vodnik - interpretator kulturne dediščine

Vaše raziskovanje pokrajine ob Muri pričnete z ogledom stalne razstave v Pomurskem muzeju, ki vas popelje v razburljivo in poetično zgodbo o življenju prebivalcev ob Muri, kot jo je pisal čas od prazgodovine do danes.  Skozi soboški park se sprehodite do Evangeličanske cerkve Martina Luthra, ki je bila v neogotskem stilu zgrajena leta 1910 po načrtih Ernöja Gerelyja.

Sledi vožnja do Otoka ljubezni v Ižakovcih in ogled stalne razstave Büjraštvo na reki Muri. Ko je Mura poplavljala bregove, odnašala mline in brode ter ob naraslih vodah iskala nove poti, ki so poplavljale obdelovalno zemljo, hiše in ljudi, je bilo potrebno büjranje – z utrjevanjem, zajezitvijo struge oziroma bregov reke so preprečili, da bi se razlivala izven svoje struge. Po ogledu vam pripravijo büjraško malico z ljubezenskim napojem in prisluhnili pripovedi o ljubezenski romanci med beltinsko grofico in mlinarjevim sinom.

Nadaljujete proti kraju Melinci, kjer si ogledate razstavo na prostem, posvečeno ciglarstvu –izdelovanju domače opeke. Najstarejša ohranjena hiša, grajena iz doma izdelane opeke, je iz leta 1850. Ciglarstvo se je ohranilo do sedemdesetih let 20. stoletja zaradi primerne gline, delovne sile v obliki medsebojne pomoči in domačih mojstrov, ki so znali kakovostno izdelati in zažgati opeko.

V Beltincih si v graščini ogledate stalno razstavno zbirko Zgodovina zdravstva v Pomurju s poudarkom na lekarništvu in stalno razstavo Plemiške družine v beltinskem gradu, ki z urejenim grofičinim salonom posebej izpostavlja rodbino Zichy, zlasti zadnjo beltinsko grofico Marijo Iphigenijo Zichy. Ob parku stoji baročna cerkev sv. Ladislava s stransko kapelo Ave Marija renesančnim reliefom Marije z detetom, pod katero se nahaja grobnica grofov Zichyjev.

Zraven cerkve stoji obeležje posvečeno 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Poleg kulturno zgodovinske dediščine ponuja izbrano področje tudi številne možnosti spoznavanja lokalne kulinarike. Tipične jedi, kot so prekmurska gibanica, bograč, langaš, bujta repa, retaši in številne druge, lahko okusite v gostinskih lokalih v tem delu Prekmurja.

    Galerija