Skoči do osrednje vsebine

Mlinarska pot

Domov > O NAS > Projekti

Tematska turistična Mlinarska pot predstavlja novi turistični produkt, ki z naravnimi lepotami, kulturno dediščino in tradicijo ter zanimivimi in doživljajskimi programi ponuja nepozabna doživetja reke Mure.

Poteka od občine Veržej v Sloveniji do občine Sv. Martin na Muri na Hrvaškem. Vključuje obmurske kraje Veržej, Dokležovje, Ižakovce, Melince, Razkrižje, Šafarsko, Gibino, Sv. Martin na Muri in Žabnik.

Področje, ki ga povezuje Mlinarska pot, ponuja poleg neprecenljivih naravnih dragocenosti še zanimivo etnološko in kulturno dediščino. Glavni povezovalni element na Mlinarski poti so mlini v Veržeju, na Otoku ljubezni v Ižakovcih in najnovejši - v Žabniku. Posebej so izpostavljene vsebine tradicionalnih obrti in opravil, kot so: mlinarstvo, brodarstvo, büjraštvo (utrjevanje struge oz. bregov reke Mure), pridelava in predelava lanu, ciglarstvo (ročna izdelava opeke). Nekatere od teh so na Mlinarski poti postavljene na ogled kot stalne razstavne zbirke (büjraštvo, ciglarstvo), druge pa živijo kot sestavni del ponudbe na sami Mlinarski poti.

Dodatno ponudbo Mlinarske poti predstavljajo informacijske točke, ki se nahajajo na Otoku ljubezni v Ižakovcih, v Razkrižju in v Sv. Martinu na Muri. Le-te služijo promocijski podpori, povezovanju ponudbe in trženju le-te ter informiranju obiskovalcev Mlinarske poti.

Dobrodošli na Mlinarski poti!

    Galerija