Skoči do osrednje vsebine

Stara struga reke Mure

Domov > TURIZEM > Dediščina > Naravna dediščina

Mura izvira v pokrajini Lungau v Avstriji v Nizkih Turah na nadmorski višini 1898 metrov in se izliva v reko Dravo pri Legradu na Hrvaškem. V svojem dolgoletnem razvoju porečja so se levi pritoki reke Mure daljšali, medtem, ko so desni postajali krajši. Reka se je med svojim tokom cepila na rokave, delala vijuge, spodkopavala bregove, odnašala zemljo, prod odlagala na novih mestih in s tem povzročila nastajanje novih ovinkov in vijug. 

V preteklosti je bila reka Mura tudi plovna reka. Od 16. do 18. stoletja so v času turških vojn prevažali po Muri, Dravi in Savi orožje, razstrelivo, živež, vino... Za vojaške potrebe je v letih med 1683 in 1688 plulo po Muri in Dravi povprečno 300 splavov na leto.

Zaradi regulacijskih del na Muri v času med 1875 in 1891,  je bila razvejanost »temne« reke zmanjšana, dosti rečnih rokavov je bilo združenih v glavno strugo ali pa so postali mrtvi rokavi. Leta 1892 so bile velike poplave, ki so povzročile precej škode. Tako je bil leta 1894 narejen nov načrt za regulacijo reke Mure. V letih od 1948 do 1958 je bilo opravljeno pomembno regulacijsko delo na levem pritoku Mure, potoku Ledavi na 7,5 km dolgem murskosoboškem razbremenilniku. Leta 1975 je bil sklenjen sistem nasipov na obeh bregovih reke Mure. 1. maja 2004 je Republika Slovenija z vstopom v Evropsko unijo sprejela tudi sodelovanje v Naturi 2000 kot pridružitveno obveznost ter za svoje ozemlje predlagala seznam nacionalnih območij, ki so pomembna za ohranitev le-tega na evropski ravni. 

/Vir: Ởsterreichisches Staatsarhiv – Kriegsarhiv, Wien. Zemljevid B-IX-c-363, 1755, Wien/.

    Galerija